Underhåll av Robotgräsklippare och Knivar: Så håller du din Gräsmatta i Toppskick!

Robotgräsklippare

För att kunna njuta länge av din robotgräsklippare är det viktigt att underhålla klipparen ordentligt. Detta är både viktigt för livslängden på robotgräsklipparen och för klippresultatet. När det gäller underhållet av robotgräsklipparen finns det flera saker att tänka på. Detta inkluderar att rengöra klipparen, kontrollera och eventuellt byta ut bladen samt rengöra basstationen. Det låter som mycket arbete, men det är inte så komplicerat. Vi rekommenderar att göra detta varje månad, beroende på användningen.

Det är viktigt att kontrollera robotgräsklipparen varje månad. Läs alltid bruksanvisningen för robotgräsklipparen innan du börjar, så att du vet hur du bäst ska göra detta. Det varierar nämligen från en robotgräsklippare till en annan.

Stäng först av robotgräsklipparen helt och hållet, för din egen säkerhet. Sedan rengör du klipparens hölje och tar bort gräsupphopningar från undersidan av robotgräsklipparen. Se till att du även rengör hjulen, förutom undersidan och höljet, bäst görs med en borste och en fuktig trasa.

Kontrollera även tillståndet på bladen. Hur länge dessa blad håller beror på olika faktorer. Dessa inkluderar jordtyp, grästyp, klipparea men också hinder på gräsmattan som till exempel stenar, kvistar eller kottar. Vi rekommenderar att du byter ut stålbladen varannan månad och titanbelagda blad var tredje månad oavsett användning. Beroende på användningen kan detta behöva göras oftare.

Kontroll och byte av blad för robotgräsklipparen

Det är viktigt att regelbundet kontrollera bladen för robotgräsklipparen. När bladen blir slöa kan detta orsaka många problem. Slöa blad kan skada gräsmattan eller till och med orsaka kala fläckar på gräsmattan. Bladen nöts över tid genom frekvent användning vid klippning. Även stenar, kvistar eller andra objekt på gräsmattan kan skada bladen snabbare.

Bladen för robotgräsklipparen är tunna och små och slits därför snabbare än knivar på stora bensindrivena gräsklippare. När bladen blir slöa ökar också risken för att de ska brytas av. Avbrutna blad kan hamna på gräsmattan och orsaka farliga situationer. Det är därför viktigt att omedelbart byta ut bladen när de blir slöa. Dessutom skadar de slöa bladen gräsmattan, grässtrån fastnar på de slöa bladen och dras upp från marken. Detta kan också göra att gräsmattan inte längre klipps jämnt och att långa strån av gräs kvarstår.

Byt därför omedelbart ut alla blad samtidigt mot nya blad så snart du ser att bladen blir slöa eller skadade. Det är viktigt att alltid byta ut alla blad samtidigt. Om du inte gör detta kan klippskivan bli obalanserad och erbjuda mer motstånd mot robotgräsklipparen.

Kan jag slipa bladen på robotgräsklipparen?

Vi rekommenderar starkt att du inte slipar bladen på robotgräsklipparen. Genom att slipa bladen på robotgräsklipparen blir bladen ännu tunnare än de redan är. Risken att de bryts är därför mycket hög. Därför rekommenderar vi att inte slipa bladen. Brytning av bladen skapar farliga situationer. Brytna blad hamnar lätt på gräsmattan och det är inte trevligt när djur eller människor går barfota på gräsmattan.

Underhåll av robotgräsklipparen på vintern

Hur du bäst skyddar robotgräsklipparen på vintern beskrivs i robotgräsklipparens bruksanvisning. I de flesta fall rekommenderas det att rengöra allt, täcka och förvara på en torr och varm plats. Vanligtvis rekommenderas det att ladda batteriet helt innan du förvarar robotgräsklipparen för vintern.

By Scandifarm

Välkommen till Scandifarm.se - Din pålitliga partner för framtidens gårdsbyggande och jordbruksbehov! Vi är ett passionerat och engagerat team av experter inom gårdsutrustning, jordbruksmetoder och tekniker som är dedikerade till att leverera innovativa lösningar för att förbättra ditt jordbruk och maximera din skörd.

Lämna ett svar